HAFİF BETON UYGULAMALARI

ECOFOAM HAFİF KÖPÜK BETON NEDİR ?

Hafif betonun basitçe tanımlaması içinde %75’e varan oranda hava kabarcıkları olan harç’tanyapılmış beton olarak tanımlayabiliriz.

Genel olarak hafif, kendi kendine yayılan geniş uygulama alanları olan beton da diyebiliriz. 400kg/m3 lie 1600kg/m3 kuru yoğunluğu olan ve 1Mpa dan 15Mpa ya kadar da basma dayanımıvardır.

 

Hafif beton harcı gerektiğinde bir pompa yardımı ile kolayca uygulama alanına taşınabilir ve sıkıştırma, vibrasyon yada düzeltme gerektirmez.

Üretim süreci içinde çimento hidratasyonu dışında hiçbir kimyasal reaksiyon gözlenmez.

Bünyesindekum ve çimentodışında malzeme bulunmadığı gibi köpüğün ana maddesi köpük ajanı tamamen doğal bir malzemedir

Su ve  Donma’ya karşı cok güçlü bir dayanımı vardır ve yüksek seviyede ses ve ısı izolasyonu sağlar.Çok yönlü kullanımlara sahipolup, maximum performansı minimum maliyet ile elde etmenizi sağlar.

 Hafif beton, geleneksel beton değildir ve aynı özelliklere sahip değildir. Hafif beton çok daha az ağırlığa ve yoğunluğa sahiptir ve aynı dayanımda değildir. Bu sebeple, her ne kadar ortak kullanımalanları olsa da, Hafif beton ile geleneksel betongenellikle farklı alanlarda kullanılırlar.

İçindeki Sıvının Özelliğine Göre Avantajları

Yanıcı değildir.

Çok büyük ve çok küçük miktarlarda hızlı bir şekilde dökülebilir

Kolayca dökerek veya yatay ve düşey olarak uzun mesafelere pompalanarak uygulanabilir

Akışkan ve yayılgandır, boşlukların içine işler

Herhangi bir sıkıştırma ve yerleştirme yapmaya gerek yoktur.

Döküldükten sonra vibrasyona gerek yoktur.

Gevenli kalite kontrolü vardır, bu sebeple test için yapılan harcın içerisinde kümelenme ve topaklar oluşursa yeniden üretimi kolayca yapılabilir. Sonuç olarak harcın içerisinde kümelenme ve topaklanma oluşumu engellenene kadar test üretimi yapılarak, ideal beton harcına kısa bir sürede ulaşılabilir.

Şantiyede yapılır, dolayısıyla karışım şantiye şartlarına göre en verimli şekilde üretilebilir.

Katı Durumdaki Hafif Betonun Avantajları

Yanıcı değildir.

Hafiftir, büyük oranda yük bindirmez

Mükemmel yük dağılımı özelliği vardır

Yanal yük baskısı yapmaz

Mükemmel ses ve ısı yalıtım özellikleri vardır

Mükemmel yangın dayanım özelliği vardır

Nem emme kapasitesi düşüktür.

Donma ve çözülmeye karşı mükemmel dayanımı vardı  


more

 


KULLANIM ALANLARI

Çatı Yalıtım Şapları

Hafif betonun yüksek ısı izolasyonu özellikleri olan, ideal bir çatı ve ara kat ısı yalıtımı malzemesi olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Düşük yoğunluklu olduğu için çatı ya da ara katlar üzerine aşırı yük bindirmez. Hem ısı yalıtımı sağlar, hem de pürüzsüz yüzey sağlayarak, (eğer var ise ) verilen eğimlere doğru sıvı akışını sağlar. Özellikle Orta Doğuda çatı ve arakat hafif beton uygulamaları oldukça fazla rastlanan uygulamalardır

Duvarlar

Son zamanlarda güçlendirilmiş hafif beton ev ve apartmanların iç ve dış duvarlarının inşaatında kullanılmaktadır. Duvar betonlarını prefabrik hafif beton ile üretmek mümkün iken, kalıp kullanarak ta iç ve dış mekan duvarları hafif beton ile dökülebilir

Ara Katlar 

Ara katların şaplarında veya yüzey yükseltme işlemlerinde de hafif beton kullanılabilir. Hem binaya yük getirmez hem de kat aralarının ısı yalıtımını yapar. Ancak son kat olarak ince bir şap yine geleneksel beton ile dökülmelidir, uzun vadede hafif beton geleneksel betona göre ara katlarda daha fazla aşınabilir

Yangın Önleme

Hafif beton yangına dayanımlı olduğu icin, tutuşmayı ve yangını önleyici engeller ve boşluklar oluşturmakta yardımcı olur. Modern binaların altlarında bulunan kanalların veya geleneksel binaların tavan sıvalarının hafif beton harcı ile yapılması durumunda yangını engelleme özelliği vardır.

Hafif beton harcını, çelik inşaat aksamının etrafına kalıp yardımı ile dökülerek, yangın koruyucu bir tabaka oluşturulabilir.

 Dekoratif Paneller

Hafif betondan dökülmüş dekoratif paneller kullanılarak, mevcut binalara ek yük getirmeden görümü güzelleştirilebilir. Örneğin Çek Cumhuriyetinde bu tip paneller yaygın olarak kullanılmaktadır

Yollar, Otobanlar ve Köprüler,Çukur ve Hendek Tamiratları

1991 yılında İngiltere Hükümeti ‘’ Horne Report ‘’ adıyla yayınladığı kararında, yollarda yapılan boru döşeme veya tamiratları sonrası oluşan çukur ve hendeklerin tamiratında Hafif Beton kullanılmasını kanunlaştırdı. Bu tip hendek ve çukurların doldurulmasında geleneksel yol kum toprak gibi tanecikli dolgu maddelerinin kullanılmasıydı ancak bu tip kullanımlar, hem döşenen veya tamir edilen borulara zarar vermekte hem de bir süre sonra da yolun doldurulan kısmında çökmeler meydana getirmektedir. Bu karar sonrası İngiltere’de Hafif beton kullanılarak yapılan bu tip dolgularda herhangi bir çökme ve bozulma meydana gelmemiş ve herhangi bir düzeltici faaliyete gerek kalmamıştır. Tablo 2 İngiltere’de bu tip çukur ve hendeklerin doldurulmasında kullanılan tabaka kalınlıkları ve ezilme/yıpranma dayanımları ile ilgili değerleri vermektedir. Hafif betonun bu tip uygulamalarda kullanılmasını diğer avantajları ise, hızlı uygulanabilmesi, oyuk ve çöküklere kolayca ulaşmasıdır ki böylece yüksek işçilik ve tekrar kazı yapmayı gerektirmez.

Yollar, Otobanlar ve Köprüler,Yol ve Kaldırım Tabanları

Hafif beton düşük yoğunluklu ( 400kg/m3 ile 1600kg/m3 arasında ) olduğundan, yumuşak zeminde yapılacak olan yol ve kaldırımların gro-betonunun dökülmesinde kullanılabilir. Ağırlığı düşük olduğundan yumuşak zeminde batmaz ve üzerine yol ve kaldırımların yapılmasına müsaade eder. Londra’nın rıhtım bölgesi olan Canary Wharf bölgesinin bağlantı yolları hafif beton kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca Hollanda da temeli hafif beton ile inşa edilmiş olan birçok yol bulunmaktadır.

Faydasız Boşlukların Doldurulması

Hafif beton, mükemmel bir dolgu maddesidir. Çok akışkan olup, en ufak boşlukları dahi doldurur. Boşlukları doldururken, sadece yerçekimi ya da Standard beton pompaları kullanılır, bu da yüzeyde çok fazla çatlama olmadan işlemin bitirilmesi ve herhangi gizli bir boşluğun kalmamasını sağlar. Hafif beton döküldüğünde daralma veya çekme yapmaz, yanal olarak da büyük baskılar uygulamaz.

Planlı dolgular

-          Eski yer altı yakıt tankları. Bu tankların kazılarak çıkarılması ve taşınması gerekmektedir. Çıkarılmasa da yine doldurulması gerekmektedir. Bu tankların doldurulmasında yine geleneksel dolgu maddelerinin (kum, çakıl, toprak gibi) taşınarak boşluğun doldurulması gerekmektedir. Hafif beton ise, çok az miktarda çimento ve bol miktarda su ile hazırlanmış olduğundan yüksek miktarda hafriyata gerek kalmadan bu tip dolguları rahatlıkla kapatabilir.

-          Kullanılmayan, kanalizasyon, yer altı boruları, kanal ve tünellerin doldurulması. Bu tip dolguların geleneksel yollarla yapılması için tekrar kazılması ve dolgu yapabilecek hale getirilmesi gerekmektedir. Ancak hafif beton ile buna gerek olmaksızın, boru, kanal veya tünellerin bir ucundan dolum yaparak hızlı bir şekilde doldurma işlemi bitirilebilir.

Acil Dolgular

Genel olarak acil dolgular, çökme belirtileri gösteren, yapı ve inşaatlarda veya  yeni fark edilen ve üzerindeki yapı için risk yarattığı düşünülen boşluklara uygulananlardır. Hafif beton hem boşluğu doldurur hem de binaya destek verir.

Zemin İşlemleri Zemin Sağlamlaştırma

Boşluk doldurmada olduğu gibi, zemin sağlamlaştırma da acil ve planlı olarak ikiye ayrılır.

Planlı zemin sağlamlaştırma uygulaması, yumuşak zemine yapılacak olan binaya temel olarak kullanılabilir. Öncelikle yumuşak toprak taşınarak yerine yumuşak topraktan daha düşük yoğunlukta hafif beton doldurulabilir. Daha sonra hafif betondan dökülen temelin üzerine planlanan yapının temeli oturtularak, toplam ağırlığın taşınmış olan yumuşak zemin ile aynı olması sağlanabilir.

Zemin İşlemleri Arazi Islahı ve Liman Dolgusu

Hafif betonun kullanıldığı bir başka alan da yer ıslahıdır. Hafif beton, Liman doldurmada, yumuşak çamur ve bataklı bölgelerde batmadığından dolayı, geleneksel dolgu yöntemlerine ( genellikle kum ve çakıl ) göre büyük avantaj sağlar. Bu durumda arazinin doldurularak ıslah edilmesi, aylarca hatta duruma göre yıllarca önce bitirilebilir

 

Ecofoam Ana Sayfaya Dönı